23.11.2013

SAMI-HAARUKKAVAPA

Historiaa…

Sami-haarukkavapa syntyi parisenkymmentä vuotta sitten. Ensimmäiset mallit ja ideat  haarukkavavasta kehiteltiin Pohjois-Savosta tunnettujen pilkkimiesten avustamana. Poikkeuksena oli heti jo alkujaan haarukkavavan pituus, joka muovautui lyhyemmällä n. 25cm mittaan jo heti ensimmäisen testitalven aikana. Kelan koko halkaisijaltana on kaiken aikaa pidetty suurempana kuin monen kilpailijan valmistajan vavoissa, tarkoituksella. Syynä yksikertaisesti siiman “oikoisena” pysyminen.

Ensimmäiset kaupalliset vavat valmistettiin polyuretaanista, 3,5mm tai 4 mm sukkapuikosta, Lutukka-pilkkiongen kelasta ja pianolangasta valmistetusta kärkikappaleesta. Heti alkujaan tärpinilmaisimena Sami-haarukkavavoissa on toiminut kiinteästi kärkikappaleeseen kiinnitetty jousi.

Seuraava myyntiin kehitetty vapa valmistettiin balsarunkoisena, kelat sorvautettiin “liukulaakeri”-muovista, kärkikappale pysyi ennallaan, jonka muovivalu teetettiin Virtain muovityössä. Erikoisteetetyn kelan hyvänä
ominaisuutena oli, että siima pysyi suojattuna, sekaantumatta omassa kotelossaan. Kelan kokonaishalkaisija oli haarukkavavalle ihanteelliset n. 45mm. Kelan teettäminen kuitenkin lopetettiin kustannussyistä.

Nykymuodon Sami-haarukkavapa sai muotonsa n. 10 vuotta sitten. Rungon valmistusmateriaalina 2mm hiilikuitulevy. Vapa valmistetaan kolmesta kappaleesta. Näin varmistamme, että etu- ja takahaarukka saadaan asetettua oikeaan kulmaan. Oikea haarukoiden asento helpottaa kalan ylöspäin kelausta
sekä siiman alaspäin purkautumista. Nykyistä vapaa on saatavana kahta eri mittaa 21,5 ja 24 cm. Kelana Wigglerin värikoukkuvavoista tunnettu kela. Kärkiosssa kiinteä tärpinilmaisinjousi.
Vapoja on saatavana niin oikea- ja vasenkätisenä.

Sami-hiilikuituvapa on kestävä ja tunnokas. Materiaalina hiilikuitu tekee vavasta pitkäikäisen ja jämäkän.

Vapoja on saatavana liikkeessämme.

Tervetuloa tutustumaan!